Hur som helst så började det nog för 5 år sen och jag ska verkligen vara ärlig och säga att det är min förra cafékollega som introducerade mig, det var bra gjort!
Hon kom med en bok av Dr Annika Dahlqvist som jag läste förstrött men konstaterade att jo, det kanske är bra men -Jag tror!! att man mår bäst av att äta lite av allt, all överkonsumtion är däremot av ondo... Inte kunde jag ta detta till mig rakt av.. gammal viktväktare som jag var ( även om det gick åt skogen 5 år senare)
Jag har aldrig ansett mig vara överviktig på något sätt, det är bara magen som krånglat o varit svullen i alla år men under mina 20 år som vuxen så hade jag trots allt lagt på mig 15 extra kg..
Det är förvisso mindre än 1 kg per år men.. när jag var upp på 75 tyckte jag det var dax. 1 kg till så hade jag hamnat i nivån övervikt i BMI räknat. Bättre att ta tag i det innan det blev för mycket tänkte jag och blev viktväktare. Lättmargarin, lättmjölk, sötningsmedel och allt sånt... i många år.
Jag är ju utbildad livsmedelstekniker och kan bara konstatera att mycket av det jag lärde i min utbildning har jag fått omvärdera. Även jag var fettskrämd som hela etablissemanget var och fortfarande är i stor utsträckning.
Nåväl, mitt blodsocker började ganska tidigt att svänga rejält och som viktväktare blev det väldigt påtagligt med så lite fett.. Vakuum i hjärnan, oförmögen att tänka. Och det slog till fort..
För fem år sen fick jag alltså boken i min hand som ändå gjorde mig lite nyfiken.. Det var ganska omvälvande forskningsrapporter och nya sätt att se på saker som presenterades. Och jag köpte det..
Jag t.o.m. köpte en bok till.. mycket mer djupgående..
Jag t.o.m. började prenumerera på tidningar i ämnet.. Jag gick all in..
Mer o mer började jag se över mina egna vanor..
För det första så var det blodsockret som blev mer stabilt, min mage som alltid gett mig sura uppstötningar, varit bullrig, uppjäst och öm, ofta med knip, lös mage som krävde toa på nära håll.. Jobbigt.
Direkt började jag gå ner i vikt och tappade också vätska. Jag hade de sista åren börjat få svullna vader, kände mig allmänt plufsig i ansiktet och fick påsar under ögonen..
Även om inte påsarna försvann så blev det en stor skillnad. Och vaderna blev fina o smala när jag höll mig till strikt Lchf.
Men emellanåt så var jag inte såå noga.. och när jag blev administratör på högskolan och satt på kontor hela dagarna så stod vågen plötsligt på 80 kg.. Jag avskyr när magen tar i när jag böjer mig ner för att ta på skorna! Det är mitt dilemma och min gräns är nådd.
Det var dags att styra upp allt igen.
Den stressiga tiden med och efter Ekströms gav mig en kraftig IBS mage.
Jag tålde inte mycket alls. Magen jäste o flippade ut vid minsta lilla kolhydrat. Jag kom i kontakt med FODMAP. Fermenterade Oligo-, Di-, Monosackarider och Sockeralkoholer. Det är ett samlingsnamn på kolhydrater som är svåra för kroppen att processa.
De jäser lätt och orsakar därför gaser i större utsträckning när de når tjocktarmen - samtidigt som de kan rubba vätskemängden och orsaka både diarré och förstoppning. De kan också trigga igång en hjärtklappning, vilket är fruktansvärt jobbigt att leva med. Jag fick svår hjärtklappning och har haft under ett helt år tills för bara några månader sen. Stress och triggande kolhydrater är en jättedålig kombo. Jag är glad att den tiden är över. Att gå omkring och känna sig som om man nyss sprungit ett hundrameterslopp, andfådd fast du sitter i soffan och hjärtat som bultar och slår så det känns i både mage o hals, hjärtrusningar på natten.. man tror att nu stannar det snart om det ska rusa iväg på detta viset.. men jag läste på och kunde förstå och faktiskt också reda ut vilka livsmedel som triggade mer än andra. Det handlar om signalsubstanser. Jag blev också utredd och konstaterade att mitt hjärta är friskt för övrigt. Det lugnade en del. Men forfarande fruktansvärt jobbigt att leva med.
Nu är det över. Det är jag glad för!
Troligen har jag alltid haft IBS men i mildare varianter, nu var det den otroliga stressen jag levde med som utlöste ett akut tillstånd.
Tack vare min livsmedelstekniska utbildning en gång i tiden var detta nu inte så svårt att åtgärda. Jag visste redan en hel del om de olika sockerarterna, enkla och sammansatta och dess olika verkan.
Tack vare Lchf var jag redan inkörd i systemet med FODMAP som just bygger på kolhydraternas inverkan i mage-tarm.
Det var bara att kartlägga vad som gav mig mest kramper. Enligt FODMAP utesluter man alla sorterna och lägger sen till en och en efter hand och får reda på vad man är mest känslig mot.
Jag kan konstatera att mina värsta problem kom utav Fruktos/glukos som finns i många frukter, många grönsaker och honung.. Tyvärr. Men också en del oligosackarider... Det tog sin tid att reda ut detta.
Efter ett helt år med fula stressrelaterade sjukdomstillstånd, är jag nu mycket bättre med hjälp av FODMAP och Lchf. Jag är tillbaka där jag var innan på min LCHF resa, tål de flesta sockerarterna men inte alla. Jag äter aldrig frukt, aldrig "under jord grönsaker" sötningsmedel eller honung med mycket få undantag och isf väldigt liten mängd.
Jag håller mig helt enkelt till en ganska strikt Lchf, alltså livsmedel som innehåller färre än 5 gram kolhydrater per 100 gram råvara. Då mår jag bra.
Jag tackar för att jag redan från början hade en god livsmedekskunskap, vilket har gjort allt ganska enkelt. Att jag jobbat med mycket dieter och allergimat genom åren har också hjälpt till. Man får vara påhittig och påläst. Man behöver också tänka utanför boxen. T.ex vad ska jag äta till frukost om jag inte kan äta bröd o gröt?.. Jo- man kan äta omelett eller helt enkelt värma gårdagens middag..
Det svarade jag i en tråd en gång och det var såå många som blev överraskade av tanken att äta middag till frukost.. Jaa, det kan man ju.. det hade jag aldrig kommit på själv..!
När man läser inlägg på sidor som handlar om Lchf så blir jag mörkrädd över hur lite folk vet om den mat man stoppar i sig. Det skyller jag på skolan och hemkunskapsundervisningen som är i princip obefintlig. Tänk så mycket ohälsa som kunde förebyggts om man fick livsmedelskunskap med sig redan från början och igenom hela sin skoltid. Vad kan maten göra för din hälsa!
Men det är ett annat ämne, som kräver en serie inlägg!.
Dessutom förekommer det fortfarande massor av dietister som inte är uppdaterade på senaste forskning och rekommenderar gammal o förlegad kunskap..
Här bjuder jag på två recept som jag använder regelbundet.
Müsslin får man använda med försiktighet. För mycket nötter och sånt kan ge för mycket kolhydrater om man inte ser upp.
Kesoplättarna är en favorit. Men jag serverar ofta hallon och vispgrädde till mina..
Undrar ni något så hör gärna av er.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar