... jasså, säger några. Vad är det du gör egentligen?
En berättigad fråga som jag får ibland. Inte ens mina föräldrar och barn verkar helt säkra på vad jag sysslar med nu när jag inte längre jobbar på caféet (förutom bokföringen) ..
Sen i början på 80 talet har jag haft ett anställningsnummer hos Kronfågel. Eller rättare sagt Kläckeribolaget som är en del i detta företag men som ägs av Lantmännen...ja, jag är inte helt säker på hur organisationen ser ut nuförtiden.
Idag jobbar jag en av 6 dagar på Dans jobb. Här har jag ryckt in på timmar när det behövts och jag har haft tid. Dans arbetskamrat genomgår en operation i handen och Dan behöver vara ledig ibland. Då blir det jobb för mig. Djurskötare är jag då.
Men egentligen började det långt tidigare, mitt första sommarjobb som 13 åring var på kalkongården i Bökestorp, som det var då. Samma lokaler som jag är i idag men med annan verksamhet.
Min kompis Lisa och jag som bodde närmast kalkongården fick sommarjobb några veckor någon gång i början på 70 talet. Vi skulle plocka ägg ur värpredena, tvätta äggen, räkna dem och packa dem i äggfack. Huva.. kalkonerna var stora och de ville absolut inte att vi skulle ta äggen. Man fick hålla fingrarna långt borta från de vassa näbbarna. Det var ganska läskigt.. Mitt största minne från denna tiden är att min kompis Lisa som var en framåt tjej, en dag fick förtroendet av gubbarna som jobbade där, att köra folkabussen (flakmodell) de 5-600 m mellan husen. Vi skulle alla åka med. I 90 graders kurvan, peppade de (gubbarna) på henne att ge lite drag på gaspedalen och vips fick hon förstås sladd och vi landade i stengärdet. Först skrattade de sen blev de lite oroliga för hur de skulle förklara punktering och tillbucklad fälg för chefen.. Här fanns en platschef på den tiden och Lisa var ju bara 13 år..
Jag tyckte det var skitläskigt och ville aldrig mer åka med henne. Även jag fick köra nån liten runda med bussen. Bra eller inte.. det var stort i alla fall.
På slutet av 70 talet fick jag jobb på "kläckeriet". Den lokal på väg mot sopstationen som nu ägs av Degeberga Slakteriprodukter. Tre-fyra år jobbade jag faktiskt här. Där fanns det ägg i ruvningsmaskiner som skulle kläckas fram men först skulle alla äggen genomlysas för att se om de var befruktade eller inte.. Det gjorde jag. Många tusen ägg i veckan lyftes ur maskinerna, lystes för hand, varje ägg för sig, sen tillbaka i maskienen igen för att efter 28 dagar flyttas till kläcken. 2-3 dygn senare var kycklingarna kläckta och jag plockade fram dem i lådor som först fyllts med kutterspån, för att sorterarna som kom denna dag, skulle kunna köns-sortera dem. De var såå snabba. Upp med en kyckling under stark lampa med kycklingrumpan uppåt, ett litet ögonkast för att avgöra om det var en tupp eller höna och lägga dem i rätt sorteringslåda. Sen vidare transport till andra uppfödare. Det var alltid japaner som skötte sorteringen av nån anledning. De hade en blick och en snabbhet som ingen annan uppnådde. Det var ett gäng som bodde i Halmstad som körde runt o gjorde detta på olika ställen.
På sommaren 84 fick jag jobb på Furuboda men fortsatte dock att rycka in ibland på Kronfågel. I mitten av 90 talet fick Dan jobb här som djurskötare och jag följde med på kuppen som springvikarie... och på den vägen är det.
Vad gör vi här då?
Det viktigaste är den dagliga tillsynen på djuren, gå igenom stallarna för att se så att de är friska och krya. De kommer hit dag-gamla och ska växa till sig för att bli föräldradjur till de hönor som sen värper fram ägg som sedan köps i butik. Ett par generationer behövs alltså för detta. Detta sker hos andra uppfödare.
Här ska kollas så att foder gått fram som det ska, läsa av vattenförbrukningen så att de fått tillräckligt med vatten, kolla så att alla vattenramper ger vatten där de ska. Strö med kutterspån så att det är torrt och bra, läsa av vågarna och föra statistik på hur mycket de växer i förhållande till fodermängd. Avslutningsvis måste nästa dags foderranson programmeras in i datasystemet så att de får mat i morgon också. Då blir det väntetid tills varje behållare fyllts, därför sitter jag här o bloggar mellan varven...
.. ja, så ser min karriär som djurskötare ut.
Hur kan jag försvara denna industriella hantering när jag annars förespråkar småskalighet och sånt?
Ja, så länge det finns stora enheter med djurhantering, så känns det ok att var en av dem, som kan se till att djuren verkligen har det så bra som möjligt. Att allt skulle bli småskaligt igen är nog en utopi men vi får vara glada för att utvecklingen går åt det hållet i större utsträckning än förut.
Vad gör jag annars? Ja.. åker på intervjuer för skola och/eller jobb och timvikar på Orana. Så nu går jag i väntans tider på att få struktur på mitt liv. EN sysselsättning som ger ett fast mål. Snart så vet jag hur det blir!
Men idag, efter djurskötar jobbet ska jag åka hem och räkna löner till alla som jobbar på caféet. Det är ju utbetalningsdag i veckan!
Juice Your Body
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar